Ultimele review-uri, stiri si noutati despre laptop-uri ,notebook-uri

beta

BlogspotFeed facebooktwitterdelicious
  Page » Scurta istorie a notebook ului 1

O scurtă istorie a notebook-ului

Computerele există astăzi pretutindeni. Ele joacă un rol important în aproape toate aspectele vieţii noastre, astfel că este greu să ne imaginam viaţa fără ele. Şi totuşi, computerele sunt o chestiune relativ nouă. Calculatorul personal cu video şi-a făcut prima apariţie la începutul anilor ’70. Abia în anii ’80 şi ’90, calculatoarele au devenit cu adevărat un lucru obişnuit în vieţile oamenilor.

Notebook-urile ne-au uşurat sarcinile şi mai mult datorită portabilităţii lor. Dar este dificil de stabilit care a fost primul care a existat vreodată, căci primele laptop-uri nu arătau nicidecum ca cele cu care suntem familiarizaţi astăzi, care se împăturesc şi arată ca o carte. Însă, există câteva potenţiale prime notebook-uri pe care vom încerca să le prezentăm aici, urmărind astfel progresul lor atât în performanţă, dar mai ales ca aspect.

Primul computer portabil...

... se pare că ar fi fost conceput în 1979 de William Moggridge, pentru Grid Systems Corporation. Grid Compass avea o cincime din greutatea oricărui model de computer echivalent ca performanţă şi era utilizat de către NASA în programul navetei spaţiale de la începutul anilor ’80. Grid Compass era un laptop cu o “memorie-bulă” (bubble memory) de 340 KB, cu carcasă de magneziu turnat şi ecran cu afişaj grafic elecroluminescent.

Memoria-bulă este un tip de memorie de computer non-volatilă care utilizează o peliculă subţire din material magnetic pentru a susţine mici suprafeţe magnetizate, cunoscute drept “bule” sau “domenii”, fiecare înmagazinând un bit de date. Memoria-bulă a avut un început promiţător ca tehnologie în anii 1970, însă a eşuat din punct de vedere comercial pe măsura ce preţurile hard-disk-urilor au scăzut rapid în anii ‘80.

Osborne 1: primul laptop oficial

Osborne

Computerul considerat de cei mai mulţi istorici a fi cu adevărat primul calculator portabil a fost Osborne 1. Adam Osborne, un fost editor de carte, a fondat Osborne Computer şi a produs Osborne 1 in 1981, un computer portabil care cântărea aproximativ 11 kg. Osborne 1 era dotat cu un ecran CRT de 5 inch, care afişa 52 de caractere de text, un port modem, doua unitati de discheta, o impresionantă colecţie de programe şi bateria.

Fizic vorbind, arăta foarte puţin ca un laptop din zilele noastre, însa “inima” lui Osborne se afla în direcţia cea bună. Osborne a vrut să creeze un computer care să intre sub un scaun de avion!

Computerul Osborne s-a vândut cu 1795$ şi a fost o afacere bună, vânzându-se în 10.000 de exemplare pe lună. Însă, alte companii au preluat repede ideea – în mod special Compaq – iar compania Osborne a intrat în faliment în anul 1983.

Computerul Gavilan: primul laptop cu aspect business?

Se spune că Manny Fernandez ar fi avut primul ideea unui laptop cu un design plăcut pentru directorii care începeau să folosească computerele. Fernandez, cel care a creat Gavilan Computer, şi-a promovat maşinile drept “primul laptop” în mai 1983. Mulţi istorici consideră Gavilan drept primul laptop complet funcţional.

Primul computer portabil cu aspect de notebook

Primul notebook care a ieşit pe piaţă se consideră a fi Epson HX-20. Acesta a fost primul computer purtat în mână şi a fost lansat în iulie 1982. Avea numai 16KB RAM şi cântărea doar 1.6 kg. Epson HX-20 funcţiona pe baterie, având un afişaj LCD de 20 de caractere şi 4 linii şi o imprimantă incorporată.

S-a dovedit a fi foarte popular – nu doar în ceea ce priveşte utilizarea personală, dar şi in fabrici unde putea fi folosit la linia de producţie.

Astăzi, notebook-ul, sau laptopul, este foarte popular. Unele dintre marile companii sau branduri de gen sunt: Dell, IBM, Compaq, Toshiba, Sony, Apple, Averatec şi Panasonic.

Alte premiere în istoria notebook-ului

Cele mai citite review-uri

Review Asus N53Jn

Review Asus N53Jn

2010-08-21, 14 comentarii, 2334 vizualizari

Ca să vă faceți foarte rapid o idee despre ce laptop…

mai mult »
Review Acer Aspire 5740G-333G32MN

Review Acer Aspire 5740G-333G32MN

2010-07-09, 0 comentarii, 1275 vizualizari

Acer Aspire 5740G-333G32MN (Procesor Intel i3 330M…

mai mult »
Review Asus K50IN SX045L

Review Asus K50IN SX045L

2010-07-13, 2 comentarii, 1265 vizualizari

Asus K50IN SX045L este un notebook multimedia pentru…

mai mult »