Ultimele review-uri, stiri si noutati despre laptop-uri ,notebook-uri











nVIDIA susţine competiţia Moon Mission 2015, cu premii de 30 milioane de dolari

28.03.2012

Oamenii de ştiinţă germani vor utiliza unitatea de procesare vizuală NVIDIA Tesla pentru aselenizare, navigare şi procesarea imaginilor 3D de pe lună în competiţia astronautică Google Lunar X Prize
nVIDIA susţine competiţia Moon Mission 2015, cu premii de 30 milioane de dolari

nVIDIA anunţă astăzi că unităţile de procesare vizuală (GPU) nVIDIA Tesla vor fi utilizate de o echipă de oameni de ştiinţă germani într-o competiţie astronautică pentru aselenizarea unui robot. Competiţia se va încheia în anul 2015.

Creată pentru a susţine o nouă eră a explorărilor în spaţiu, competiţia Google Lunar X Prize pune în joc cel mai mare premiu din istorie: 30 milioane de dolari este recompensa pentru primele echipe care vor aseleniza în siguranţă un vehicul spaţial, vor reuşi să îl navigheze 500 de metri pe suprafaţa satelitului natural, iar în final vor transmite înregistrări, imagini şi alte date către Pământ, pentru o analiză ulterioară. Part-Time Scientists (PTS), formată din 100 de oameni de ştiinţă, ingineri şi dezvoltatori de software din Germania, este una dintre cele 26 de echipe din întreaga lume care au intrat în competiţie. Pentru a fi mai aproape de succes, PTS va utiliza unitatea de procesare vizuală NVIDIA Tesla pentru mai multe din serverele şi staţiile de lucru din centrul de control al misiunii, locul de unde vehiculul spaţial Asimov va fi controlat. GPU-urile nVIDIA Tesla vor accelera puterea de calcul a aplicaţiilor folosite, respectiv simularea navigării robotului, monitorizarea în timp real a poziţiei acestuia sau procesarea şi transmiterea înregistrărilor şi imaginilor la o rezoluţie înaltă.

“Unităţile de procesare vizuală nVIDIA ne vor fi de un real folos pentru aselenizarea în siguranţă a vehiculului spaţial Asimov, având în vedere că ne permit să utilizăm un volum mare de informaţii care să ne ajute să înţelegem cât mai multe despre suprafaţa Lunii”, a declarat Robert Böhme, team leader al echipei PTS. “În acelaşi timp, folosirea tehnologiei GPU, modernă şi performantă deopotrivă, ne va permite să demonstrăm realizările ştiinţifice uimitoare”.

Echipa PTS va utiliza unitatea de procesare vizuală Tesla pe tot parcursul misiunii. În timpul etapei de planificare şi pregătire, GPU-urile vor fi folosite pentru a simula milioane de scenarii diferite ale misiunii. Acest lucru le va permite membrilor echipei să îmbunătăţească tehnicile de lansare şi aselenizare a vehiculului, prin ajustarea duratei activării propulsorului pentru efectuarea corecţiilor de traiectorie necesare, reducând în acelaşi timp marja de eroare.

Odată ce Asimov va aseleniza, echipa PTS va utiliza puterea de calcul a unităţilor de procesare vizuală Tesla pentru a naviga şi monitoriza mişcările robotului, dar şi pentru a putea genera hărţi detaliate ale Lunii prin transmiterea imaginilor stereoscopice 3D.

Este esenţial ca volumul uriaş de imagini înregistrate de robotul Asimov să fie procesate şi analizate într-un timp cât mai scurt, pentru a putea modifica pe baza rezultatelor direcţia de navigare. Orice întârziere îl poate abate pe Asimov de la traiectoria sa, ori, în cel mai rău caz, poate creşte probabilitatea ca robotul să lovească un obstacol, ceea ce înseamnă abandonarea misiunii.

Bazându-se pe sprijinul unităţilor de procesare vizuală NVIDIA, PTS se aşteaptă să proceseze volumul de informaţie video transmis de robot de 5-10 ori mai repede. Sistemele computerizate bazate pe GPU sunt singurele care dispun de puterea de procesare necesară pentru a analiza şi transmite informaţia în timp real, fără costuri mari.

Despre Google Lunar X Prize

Competiţia pentru 30 de milioane de dolari, Google X Prize, a început în anul 2007, la iniţiativa X Prize Foundation, cu scopul de a realiza misiuni de explorare pe Lună sponsorizate în proporţie de 90%. În prezent, în competiţie sunt înscrise 26 de echipe din 17 ţări. Marele premiu de 20 milioane de dolari va fi acordat echipei care va reuşi să îndeplinească toate cerinţele competiţiei până la data de 31 decembrie, 2015. Pentru mai multe informaţii accesaţi site-ul Google Lunar X Prize.

Despre Unităţile de procesare vizuală GPU nVIDIA Tesla

Unităţile de procesare vizuală (GPU) Tesla permit o procesare paralelă accelerată bazată pe tehnologia NVIDIA CUDA. GPU-urile Tesla sunt proiectate pentru aplicaţii complexe de calcul, ştiinţă de calcul şi supercomputere, oferind îmbunătăţiri semnificative ale performanţei, spre deosebire de CPU- singurele sistemele destinate aplicaţiilor ştiinţifice şi comerciale.

 

Comentarii (0)

    sus

    Comentează

    Te-ar putea interesa si:

    nVIDIA: Numărul plăcilor video dedicate este în creștere
    nVIDIA: Numărul plăcilor video dedicate este în…

    Plăcile video integrate au dominat mult timp piața notebookurilor, datorită consumului redus de putere, al costului scăzut de producție și al faptului că nu implicau o dimensiune…

    Chrome OS netbook, o alernativă la tabletă
    Chrome OS netbook, o alernativă la tabletă

    Tabletele încep să câștige teren din ce în ce mai mult în fața netbookurilor, dar dacă doriți un sistem portabil ușor tradițional, puteți opta pentru noile netbookuri de la…