Ultimele review-uri, stiri si noutati despre laptop-uri ,notebook-uri











Review Lenovo ThinkPad Edge E520
Review Lenovo ThinkPad Edge E520 Review Lenovo ThinkPad Edge E520 Review Lenovo ThinkPad Edge E520 Review Lenovo ThinkPad Edge E520 Review Lenovo ThinkPad Edge E520 Review Lenovo ThinkPad Edge E520

Review Lenovo ThinkPad Edge E520

23.06.2011

Producator Lenovo / Categoria Business

lenovo ThinkPad Edge 520, aduce la un preţ accesibil posibilitatea de a fi parte din lengenda ThinkPad. Deşi divizia nu mai e detinută de IBM, totuşi Lenovo e singurul producator care are acreditare pentru a produce portabile ce pot fi folosite pe Staţia Spatială Internaţională. Dacă e bun pentru extratereştrii ar trebui să fie suficient pentru noi, nu ?

3 comentarii / 4407 vizualizari


lenovo ThinkPad Edge E520Lenovo E520 poartă mândru deja cunoscutul logo "ThinkPad". Pentru cei care nu cunosc istoria din spatele acestui cuvânt, vă pot spune că seria ThinkPad a fost şi rămâne cea mai cunoscută gama de portabile a fostei divizii IBM, pe care a vândut-o în 2005 către compania chinezească Lenovo. ThinkPad era recunoscut pentru durabilitatea, robusteţea şi fiabilitatea sa, fiind foarte apreciat atât de mediul business cât şi de elevi/studenţi. Elementul definitoriu era culoarea sa neagră, şi uimitoarea tastatură care făcea trecerea de la o tastatură normală de desktop la cea de pe laptop aproape insesizabilă.

Din 2010, Lenovo a creat o nouă gamă denumită "ThinkPad Edge" ce cuprinde modele cu dimensiuni ale ecranului de la 11 la 15 inch şi se adresează în special segmentului afacerilor mici şi mijlocii. În cele ce urmează vom analiza şi decide dacă Lenovo ThinkPad Edge E520, merită să poarte această insignă, sau dacă povara de pe umerii săi se dovedeşte a fi prea mare şi constitue o insultă a legendei.


lenovo ThinkPad Edge E520Din punct de vedere al designului, avem de a face cu un portabil îmbrăcat într-un plastic negru semi lucios. Acest aspect sobru este înveselit puţin doar de rama argintie a ecranului. Colţurile sunt uşor curbate, pentru a mai alina aspectul cumpătat. Îmbinările sunt realizate cu atenţie, neavând ce cârcoti la acest punct. Plasticul folosit este fin la atingere şi pare de calitate, neexistând zone care flexează în mod evident la apăsare. Spatele ecranului este împodobit doar cu două logo-uri de dimensiuni mici: în partea stângă "lenovo" iar în dreapta "ThinkPad" căruia punctul de la "i" a fost înlocuit cu un mic led roşu. Acest led stă aprins cât timp lapop-ul est pornit şi reuseşte să atragă atenţia celorlalţi şi să-i avertizeze că au în prezenţa lor nu orice portabil ci un ThinkPad.
Unul din testele supreme pe care Lenovo E520 a fost nevoit să-l treacă este cel a tastaturii. Prima impresie e că cineva a inversat locul tastelor Fn si CTRL dar se pare că de ceva timp acest design este adoptat de lenovo pe toate produsele sale. Din fericire avem o opţiune din BIOS să le interschimbăm funcţiile. Tot uşor de observat este faptul că rândul tastelor functionale F1-F12, înjumătăţite ca dimensiune faţă de celelalte, au desenate  mai mari imaginile ce reprezintă funcţiile secundare (precum tastele multimedia, controlul volumului), decât numărul tastei funcţionale. Acest lucru a fost făcut deoarece tot din BIOS putem seta ca funcţie primară a tastelor cea desenată, şi cu ajutorul lenovo ThinkPad Edge E520 tastei Fn să folosim tastele funcţionale. lenovo a relizat un lucru simplu, dar de mare ajutor pentru utilizator, deoarece nu mai este nevoie de butoane dedicate pentru aceste funcţii care să aglomereze spaţiul şi de asemenea preţul se menţine mai scăzut. Dacă aceste taste sunt micşorate, nu acelasi lucru îl putem spune şi despre tastele numerice, care au aceeaşi dimensiune ca cele alfabetice, şi face ca zona numerică să fie usor de folosit în activităţile zilnice. Tastatura este de tip chiclet, cu taste aproape pătratice. Spunem aproape, deoarece  toate au muchia de jos uşor curbată. De asemenea suprafaţa lor este uşor arcuită, cu o mică depresiune la mijloc, pentru a conduce degetul să apese mereu pe mijloc pentru un răspuns cât mai prompt. O uşoară flexare a tastaturii se poate observa doar în zona tastelor numerice, deasupra DVD-RW. Singurul minus îl constitue tastele săgeţi care pe lângă faptul că sunt înjumătăţite mai sunt şi apropiate una de cealaltă,existând riscul oricând să apăsăm două în acelaşi timp. Să sperăm că pe viitor Lenovo le va muta puţin m ai jos, deoarece au spaţiu suficient la dispoziţie şi le va mări în acelaşi timp. Totuşi şi cu acest mic neajuns, putem considera tastatura un success, fiind de departe una din cele mai bune de pe piaţă, uşor de tastat şi neobositoare pe termen lung.

lenovo ThinkPad Edge E520Atenţia ne este îndreptată apoi spre touchpad. Aşezat în partea stângă, pentru a fi situat sub tasta space, se observă că beneficiează de două rânduri de butoane: sus şi jos. Dacă cele de jos sunt deja arhicunoscute de utilizatori cele de sus, pentru unii pot constitui un mister. Deşi avem parte de modele din ce în ce mai rar, lenovo ThinkPad E520 vine înzestrat şi cu un track pad, iar butoanele de sus îl deservesc. Astfel mişcarea cursorului pe ecran se poate realiza pe lângă touchpad şi prin apăsarea butonului rosu din centrul tastaturii. Butoanele de dimensiune mai mare de sus, se comportă precum butonul stânga, dreapta al unui mouse iar butonul din mijloc este folosit pentru funcţia de derulare a paginii. Toate cele cinci butoane sunt silenţioase şi apreciem alegerea lenovo de a folosi plastic de aceeaşi culoare cu a zonei de odihnire a palmelor. În acest fel se menţine un aspect echilibrat.

La dimesiunile 380 x 248.5 x 29.3/33.7 mm şi masa de 2.62 kg, nu este cel mai suplu reprezentant al gamei de 15 inch business, dar se încadrează totuşi în normă.
Notele noastre  
Media obtinuta 8
Design/Materiale
8
8
Performanta
8
8
Portabilitate
7
7
Raport pret/calitate
9
9

Notele vizitatorilor  
Design/Materiale
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5
Performanta
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5
Portabilitate
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5
Raport pret/calitate
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
6

voteaza
Media obtinuta ( 249 voturi ) 5,3

Media obtinuta este medie aritmetica ponderata.

Pentru categoria Business , criteriile au urmatoarele ponderi:
Design/Materiale 25%, Performanţă 25%, Portabilitate 25%, Raport Preţ/Calitate 25%

Comentarii (3)

  • ipo

    Ipo la 20 mar 2012, 16:12

    Salut,
    Am avut si eu de ales intre acest model si un Dell (nu mai stiu ce model, am comentat la articolul respectiv) si l-am ales pana la urma pe cel Lenovo. Am ramas dator cu cateva impresii personale.

    !. Configuratie si performante. Spre deosebire de modelul testat de notebookreview, eu am ales 4 GB RAM, in rest e fix la fel. Asadar performantele sunt aproape similare, dar pentru anul 2012 si pentru 2200 de lei mi se pare de bun simt un minim de 4 GB RAM. HDD-ul meu e de 500 la 7200 RPM, m-am gandit ca va ajuta la viteza de reactie in OS si aplicatii si chiar se misca bine. A, si am si webcam si fingerprint reader.

    2. Cosntructie. Am fost in general multumit, ma asteptam sa fie mai greu. Balamalele sunt foarte OK, imi pare rau ca spre deosebire de vechiul meu ThinkPad adevarat (T30 :)) nu are sistem de inchidere la ecran. Dar, cea mai nasoala parte a cosntructiei e bateria, care are un joc suparator de mare. Practic se simte cand iei laptopul de pe masa ca se bataie ceva in el. Nu stiu daca e o problema cu al meu sau e sunt afectate mai multe E520-uri de acest lucru.
    3. Ecran. Aici sunt nitel dezamagit. Nu atat de rezolutie, cat de unghiurile de vizibilitate, prea mici atat pe verticala, cat si pe orizontala. Pur si simplu daca il tii pe o masuta si stai pe canapea sa te uiti la un video, greu gasesti o pozitie corecta si apoi trebuie sa stai nemiscat. Culorile nu sunt foarte stralucitoare si intense, dar are display mat si se poate utiliza afara, la soare.
    4. Tastatura si trackpad. Tastatura e aerisita, poate prea aerisita pentru mine, care vin de pe o masina de 14". Dar inca duc dorul tastaturii clasice de ThinkPad, feedbackul pe care ti-l da asta de tip chicklet e redus.
    Trackpad-ul ar fi ok, dar cred ca driverele synaptics sunt de vina pentru ca scrolul cu doua degete merge cu sughituri. Imi pare rau ca pe trackpoint nu mai exista functia de click prin apasare, dar oricum, eu prefer sa folosesc de cele mai multe ori trackpad-ul.
    5. Baterie. Multumit pana acum de ea. Pentru browsing pe Wifi, editare de documente, muzica si streaming video online tine cam 4 ore si ceva cu luminozitatea la 40% pus pe battery saver.
    6. Software. Am avut probleme cu instalarea driverelor, mai ales cu cel de Bluetooth (am cumparat laptopul fara OS). Intr-un final am rezolvat ruland aplicatia lor de update, deci a fost utila :). Mi s-a mai parut interesanta optiunea de detectie a persoanei din fata laptopului prin camera web si blocarea/deblocarea automata. Iar, un plus e cititorul de amprenta.
    7. Altele. Mi s-a parut silentios in idle, dar cand incepi sa tragi de procesor si de placa video mai tare incepe sa se auda ventilatorul. Dar avantajul e ca laptopul ramane rece. Mi-a placut ca are un conector Power USB, poti incarca un telefon mobil sau un iPod chiar daca notebook-ul e inchis. In mod evident, daca vrei sa il folosesti pentru jocuri trebuie sa mai scoti 200 de lei din buzunar si sa iei unul cu placa video dedicata.

    Asadar:
    + tastatura corecta
    + performante bune
    + bateria ok
    + nu se incalzeste si e relativ silentios

    - bateria joaca in carcasa
    - ecran cu unghiuri de vizibilitate mici si rezolutie modesta

    Pentru cine vrea un pachet complet pentru lucrul de zi cu zi, plus un pic de joaca, recomand o placa video dedicata. La Dell gasisem la aceiasi bani cu cel cu placa onboard pe care l-am luat eu. Dar fiecare cu nevoile si bugetele sale. :)

    • Costi

      Costi la 20 mar 2012, 16:26

      Ce sa zic, plecăciune pentru un adevărat review de utilizator. Obiectiv, fara exagerari si cu informatii cat se poate de utile. Cu siguranta informatiile de la tine ii vor ajuta si pe altii.

      Am o singura obiectie: nu te poti astepta de la un ecran cu strat anti-reflexie sa aiba culori vii si unghiuri bune :), astea sunt neajunsuri pe care ti le asumi cand alegi un ecran pe care il poti folosi afara in lumina.

  • ameradel

    Ameradel la 19 apr 2012, 11:15

    1 Sa stii ca problema bateriei se poate rezolva usor lipind pe aceasta o zona de 1-2 mm de banda izoler. Stiu ca suna primitiv dar ajuta atat de bine incat eu am si uitat de jocul bateriei.
    2 Vreau sa stiu si eu cum ai rezolvat problema bluetoothului pentru ca aceiasi este si la mine. Ce program ar trebui sa instalez si de unde?


sus

Comentează

Din aceeasi categorie

8,7 Review HP Envy Beats
Review HP Envy Beats

Noul model exclusivist de la HP se adresează în special audiofililor şi DJ-ilor, el fiind creat pentru simplul motiv de a aduce calitatea muzicii din studio în living-ul de…

7,7 Review Fujitsu LifeBook E751
Review Fujitsu LifeBook E751

Fujitsu LifeBook E751 poate fi considerat atât un seif portabil, laitmotivul său fiind securitatea datelor cât şi un excelent material didactic dacă doriţi să ţineţi…

Te-ar putea interesa si:

Review Lenovo IdeaPad Z360
Review Lenovo IdeaPad Z360

În acest review testăm un ultraportabil de 13.3 inch de la Lenovo cu hardware puternic care în mod special pentru un ultraportabil beneficiază de unitate optică, toate acestea…

Review Asus K53SJ
Review Asus K53SJ

În acest review prezentăm modelul K53SJ de la Asus care vine cu noutăți în ceea ce privește aspectul portabilelor din gama K dar și în ceea ce privește partea hardware…

Review Sony VAIO VPCSB2L1E
Review Sony VAIO VPCSB2L1E

Modificările cu care Sony întâmpină clieţii fideli gamei S, încep cu noua arhitectură Sandy Bridge generaţia a doua şi se continuă cu un nou design, o placă video…