Ultimele review-uri, stiri si noutati despre laptop-uri ,notebook-uri











Review Toshiba Portege Z830-10N
Review Toshiba Portege Z830-10N Review Toshiba Portege Z830-10N Review Toshiba Portege Z830-10N Review Toshiba Portege Z830-10N Review Toshiba Portege Z830-10N Review Toshiba Portege Z830-10N

Review Toshiba Portege Z830-10N

26.03.2012

Producator Toshiba / Categoria Ultraportabil

8,1
8,1
Anul 2012 se anunţă a fi al ultrabook-ului, majoritatea vendorilor oferind în piaţă viziunea lor asupra conceptului propus de Intel. Astăzi vă supun atenţiei modelul Portege Z830, cel mai uşor dintre uşori, ce oferă o multitudine de porturi şi umple unele din golurile lăsate de alţi vendori, toate acestea venind cu un preţ pe măsură. Fără a dezvălui mai multe vă invit să citiţi următoarele rânduri.

1114 vizualizari

Toshiba Portege Z830-10NLa sfârşitul anului trecut pe piaţa de profil şi-a făcut apariţia un nou tip de laptop caracterizat printr-o greutate şi dimensiune mică, motorizat cu noile procesoare Sandy Bridge din seriile i3, i5 sau chiar i7, totul fără a renunţa la o autonomie destul de mare a bateriei.

Denumite generic "Ultrabook" principiile ce trebuie respectate de aceste modele au fost trasate de Intel ca un răspuns la cererea tot mai mare de pe piaţă a tabletelor. Liniile mari trasate de Intel ar fi:
- grosime mai mică de 21mm;
- pornire rapidă;
- autonomie mare;
- securitate sporită (exemplu: Intel Anti-theft technology). 

Dispunând de un buget de aproape 300 milioane de dolari Intel a reuşit să promoveze şi să impună conceptul său, drept urmare, majoritatea vendorilor de portabile anunţând modele ce respectă principiile mai sus enunţate.

Primele modele testate de noi au fost ZenBook-urile Asus-lui dar astăzi vom analiza răspunsul Toshiba pentru cerinţele de mai sus, denumit Portege Z830-10N şi prezentat în cele ce urmează:

După cum s-a putut observa avem un ultrabook de 13 inch subţire şi uşor asemănător lui UX31. Asemănările însă aici se opresc, Z830-10N croindu-şi loc pe piaţa prin umplerea golurilor pe care celelalte modele le-au lăsat.  Deşi exteriorul pare a fi aluminiu finisat, materialul din care este creată carcasa este de fapt un aliaj aluminiu-magneziu. Acest lucru ajută dacă privim din punct de vedere al masei totale (cele 1.11Kg ale sale ducând-ul pe primul loc al gamei de 13inch din acest punct de vedere) dar dacă ne referim la durabilitate pare firav (partea cu ecranul putând fi îndoită fără a folosi o forţă prea mare); aş aminti faptul că anumite publicaţii afirmă că departamentul de control al calităţii de la Toshiba a realizat un test de presiune în care ultrabook-ul a trebuit să îndure o presiune de 100Kg, test pe care l-ar fi trecut cu brio.
Carcasa este bine închegată dar din păcate după cum pozele vor arăta este predispusă zgârieturilor. Prin urmare vă recomandăm să aveţi grijă când îl puneţi în geantă să nu fie şi vreo pereche de chei spre exemplu.

Toshiba Portege Z830-10N Toshiba Portege Z830-10N

Toshiba Portege Z830-10NTastatura, la o primă vedere este foarte bine aerisită, tastele fiind de formă pătratică, unele păstrându-și chiar dimensiunea normală (aici mă refer la tasta Enter, shift-ul din partea dreaptă).  De asemenea tastele săgeți (deși mai reduse în dimensiune comparativ cu restul) sunt utilizabile deoarece s-a optat pentru amplasarea acelei zone puțin mai jos față de ultimul rând de taste. Materialul din care sunt confecționate este un plastic rigid, mat, ce nu reține urmele de amprente. Adăugăm și faptul că apusul nu înseamnă automat o încetinire a ritmului de tastare, deoarece tastatura beneficiează de iluminare, și în principiu avem premisele unei tastaturi excelente.  Însă în lucrul zilnic câteva probleme ies în evidență: în primuToshiba Portege Z830-10Nl rând tastele au suprafața dreaptă, prin urmare determinarea punctului optim al presiunii este destul de greu de realizat; apoi tastele au o cursă mică, acest lucru conducând la un feedback destul de slab la apăsare dar de departe cel mai mare minus îl primește una din cele mai folosite taste - Space - : dacă nu era apăsată exact pe mijloc (și acest lucru se întâmplă destul de rar) atunci nu înregistra comanda și mă trezeam că am o propoziție fără nici un spațiu între cuvinte. Simbolurile desenate pe taste sunt lizibile atunci când folosim iluminarea de fundal, însă acest lucru nu se poate spune și despre funcțile aditionale pe care unele taste le îndeplinesc. Acest lucru se datorează faptului că marcarea funcțiilor adiționale (spre exemplu cele multimedia) s-a realizat folosind o cerneală opacă; totuși inginerii de la Toshiba au implementat o soluție pentru a rezolva această problemă: când tasta Fn este apăsată, în partea de sus a ecranului apare un meniu ce oferă informații despre funcția adițională pe care o îndeplinește fiecare tastă funcțională. Deși este un model de mici dimensiuni avem și un bloc cu două taste dedicate (pe lânga cea de power), amplasate deasupra tastaturii: în stânga tasta ce activează modul economic, cea din dreapta fiind folosită pentru conectarea ultrabook-ului la un monitor extern.

Dispus central în zona deToshiba Portege Z830-10N odihnire a palmelor avem touchpad-ul. Suprafața tactilă este ușor rugoasă la atingere și răspunde rapid la comenzi. Deși nu este clar marcat dispunem de o zonă de defilare pe veticală și orizontală. Îmi place faptul că au mers pe rețeta standard cu două butoane amplasate sub touchpad în locul unuia singur de tip bară. Asemeni tastaturii, acestea au o cursă mică dar feedback-ul primit este mult mai bun; fiecare apăsare este însoțită de inconfundabil-ul click. Cele două butoane sunt lucioase, drept urmare în cazul folosirii se vor murdării ușor. De notat ar fi și sistemul simplu de activare/dezactivare a touchpad-ului: un mic buton amplasat deasupra sa.

Toshiba Portege Z830-10N
Miniaturizarea aduce dezavantajul unui sistem închis, cu componente fie deja integrate (cum ar fi cazul DIMM-ului de memorie RAM) fie la care se poate ajunge cu greu, după deșurubarea multor șuruburi; această afirmație este valabila inclusiv pentru baterie. Partea de dedesupt a ultrabook-ului prezintă o singură protuberanță ce asigură spațiu suficient pentru ventilatorul ce asigură răcirea sistemului.

În pozele de mai jos aveți o comparație între Toshiba Portege Z830 și un model de 15 inch al HP-ului ce a cunoscut lumina zilei prin 2006:

Toshiba Portege Z830-10N Toshiba Portege Z830-10N
Notele noastre  
Media obtinuta 8,1
Design/Materiale
9
9
Performanta
7
7
Portabilitate
9
9
Raport pret/calitate
7
7

Notele vizitatorilor  
Design/Materiale
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4
Performanta
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5
Portabilitate
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5
Raport pret/calitate
80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4

Ai votat deja acest review.
Media obtinuta ( 18 voturi ) 4,5

Media obtinuta este medie aritmetica ponderata.

Pentru categoria Ultraportabil , criteriile au urmatoarele ponderi:
Design/Materiale 25%, Performanţă 20%, Portabilitate 30%, Raport Preţ/Calitate 25%

Comentarii (0)

    sus

    Comentează

    Din aceeasi categorie

    9,1 Review Asus U36JC
    Review Asus U36JC

    Cel mai subțire Asus vine pe piață și face alegerea unui ultraportabil din ce în ce mai grea. Asus U36JC cu ecran de 13.3 inch are doar 19mm grosime, 1.44 Kg și autonomie a bateriei…

    8,5 Review Lenovo IdeaPad Z360
    Review Lenovo IdeaPad Z360

    În acest review testăm un ultraportabil de 13.3 inch de la Lenovo cu hardware puternic care în mod special pentru un ultraportabil beneficiază de unitate optică, toate acestea…

    Te-ar putea interesa si:

    Review Lenovo IdeaPad Z360
    Review Lenovo IdeaPad Z360

    În acest review testăm un ultraportabil de 13.3 inch de la Lenovo cu hardware puternic care în mod special pentru un ultraportabil beneficiază de unitate optică, toate acestea…

    Review Lenovo ThinkPad Edge E520
    Review Lenovo ThinkPad Edge E520

    lenovo ThinkPad Edge 520, aduce la un preţ accesibil posibilitatea de a fi parte din lengenda ThinkPad. Deşi divizia nu mai e detinută de IBM, totuşi Lenovo e singurul producator care…

    Review Maguay MyWay H1702x
    Review Maguay MyWay H1702x

    În acest review disecăm un laptop din categoria "grea" produs în România. Producătorii, cei de la Maguay îl declară ca fiind "un notebook cu adevărat bun la…